parochet (hebr.; jid. porojches) – w synagodze bogato zdobiona zasłona na aron (ha-)kodesz. Geneza zwyczaju zawieszania p. sięga czasów biblijnych i odwołuje się do nakazów Bożych, odnoszących się do urządzenia Pierwszego Przybytku. Używany współcześnie p. jest odpowiednikiem zasłony, która w Namiocie Spotkania (a potem w Świątyni Jerozolimskiej), oddzielała miejsce Święte (hebr. Kodesz) od Najświętszego ( Święte Świętych), gdzie stała Arka Przymierza (Wj 26,31-34; 2 Krn 3,14). Kryła ona przed oczyma [więcej...]
Szanowni Państwo!
Udostępniliśmy Polski Słownik Judaistyczny w Portalu Delet.
Jest to wersja testowa (beta), w związku z czym na stronie mogą pojawić się błędy.
Zachęcamy do korzystania.
haskala (hebr., edukacja, nauczanie, erudycja, oświecenie; jid. haskole) – nurt w kulturze żydowskiej rozwijający się w Europie od lat 80. XVIII w., powstały pod wpływem oddziaływania haseł oświecenia w krajach europejskich, jak również szeroko rozumianych tradycji nurtu racjonalistycznego w filozofii żydowskiej, począwszy od Majmonidesa i jego zwolenników. Już w latach 40. XVIII w. zaczęły się pojawiać wybitne jednostki, będące jego protagonistami, w tym wielu Żydów pochodzących z terenów [więcej...]
Rosz ha-Szana Rosz ha-Szana (hebr., Początek Roku; jid. Roszeszone) – 1. święto Nowego Roku, zw. też w Polsce Świętem Trąbek, Trąbkami – obchodzone pierwszego i drugiego dnia tiszri, będące początkiem Jamim Noraim, które kończą się w dniu Jom Kipur. Pierwotnie, tzn. w BH święto to określano jako Zichron Terua (hebr., Upamiętnienie Dęcia w Szofar) oraz Jom Terua (hebr., Dzień Dęcia w Szofar). Nazwa R. ha-Sz. pojawia się dopiero w Misznie, gdzie wyliczono cztery daty w kalendarzu żydowskim, będące pierwszym [więcej...]
parew (jid., obojętne; etymologia słowa nieznana; hebr. stami = niewyraźne, neutralne) – pojęcie określające pokarmy, które nie są przypisane do żadnej z dwóch podstawowych kategorii dań, tj. mlecznych i mięsnych; z tego powodu można je spożywać z obydwoma rodzajami potraw. Do tej grupy należą przede wszystkim produkty roślinne (w tym rosnące na drzewach i krzewach), a więc: owoce, warzywa, zboża, nasiona, korzenie, zioła, kwiaty, kawa, orzechy; oraz zwierzęce, pozbawione krwi: jajka (z wyjątkiem pochodzących od ptaków, uważanych za niekoszerne), ryby (uważane za stworzenia zawierające niewielką ilość krwi, a więc także nie wymagające koszerowania, jak zwierzęta żyjące poza wodą); do tej kategorii nie zalicza się skorupiaków i innych tzw. owoców morza, które w ogóle uznawane są za niekoszerne. Jednak rabini uważają, że ze względów zdrowotnych nie należy jeść ryb bezpośrednio po zjedzeniu mięsa. Kategoria p. komplikuje prowadzenie kuchni, zgodnie z przepisami religijnymi, gdyż wszystkie stosowane do nich kuchenne utensylia powinny być trzymane, myte i czyszczone osobno, tak by nawet pośrednio nie doszło do zmieszania pokarmów mięsnych i mlecznych. Współcześnie istnieje możliwość stosowania zastępczych produktów spożywczych, mieszczących się w kategorii p., np. zamiast masła można używać margaryny, o ile do jej produkcji nie posłużyło mleko, tylko oleje roślinne; zamiast mleka – wyciągów z soi. Określenie parwe stosuje się także kolokwialnie w stosunku do osób, pozbawionych charakteru, nijakich.
Prezentujemy Polski Słownik Judaistyczny (PSJ) w nowej, odświeżonej formie.
PSJ umożliwia szybki i wygodny dostęp do blisko czterech tysięcy haseł dotyczących kultury i historii Żydów polskich. Słownik przybliża użytkownikom takie zagadnienia jak religia, nauka, obyczaje, sztuka, polityka, życie codzienne i gospodarcze. Bardzo ważną i dużą część słownika stanowią biogramy najwybitniejszych przedstawicieli świata kultury żydowskiej oraz polsko-żydowskiej. PSJ stanowi idealny punkt wyjścia do dalszych poszukiwań i badan nad kulturą żydowską. Stanowi także przydatne narzędzie dla wszystkich zajmujących się działalnością edukacyjną i kulturalną.
Polski Słownik Judaistyczny powstał jako praca zbiorowa pod. red. Zofii Borzymińskiej i Rafała Żebrowskiego.
Projekt będzie stopniowo rozwijany we współpracy ze specjalistami i pracownikami Żydowskiego Instytutu Historycznego. Powstałe nowe hasła słownikowe zostaną zaktualizowane w oparciu o najnowsze badania i stan wiedzy. Wybrane zagadnienia zostaną uzupełnione o materiały wizualne oraz linki do plików źródłowych.